Wieśmac to jeden z najbardziej lubianych burgerów w ofercie Mcdonald’s jednak można spróbować zrobić tego pysznego i popularnego burgera samodzielnie w domu. Składniki na domowego Wieśmaca można odnaleźć w każdym sklepie spożywczym, wystarczy poświęcić tylko chwilę czasu by go przyrządzić we własnej kuchni.
Lista składników do przygotowania domowego Wieśmaca
Składniki na 1 porcję:
- bułka do hamburgerów (z sezamem)
- listek lub dwa sałaty
- plaster lub dwa plastry pomidora
- plaster cebuli
- około 100 g mięsa mielonego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Na sos do Wieśmaca:
- łyżeczka śmietany 12%
- ½ łyżki majonezu
- chrzan (do smaku)
- musztarda delikatesowa (do smaku)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
Jak przygotować domowego Wieśmaca?
- do małej miseczki należy przełożyć śmietanę i majonez
- dobrze wymieszać śmietanę z majonezem
- doprawić do smaku chrzanem, musztardą, solą, pieprzem i mieloną słodką papryką
- wymieszać wszystkie składniki
- umyć i osuszyć liście sałaty
- cebulę obrać i pokroić w plasterki
- mięso mielone doprawić solą i pieprzem
- uformować mięso w formę kotleta
- usmażyć kotleta na patelni z każdej strony bez użycia tłuszczu przez około dwie minuty z każdej strony
- bułki podgrzej lekko w piekarniku (5 minut 200 st.C) by były ciepłe i lekko chrupiące
- po wyjęciu bułki lekko posmarować ją sosem
- położyć kotleta
- na kotleta położyć plaster sera i kolejno plaster pomidora
- położyć liść sałaty i plaster cebuli
- Położyć drugą część bułki również posmarowaną sosem
Kategorie
Przepisy na dania z mięsemPrzepis na japońską zupę ramen
Autor: Redakcja - kw. 4, 2021
Przepis na domowego kurczaka jak z KFC
Autor: Kamila - maj 13, 2021