Frytki to bardzo prosta przekąska, a także dodatek do obiadowego dania. Pomimo, że frytki nie są skomplikowane w przygotowaniu to za każdym razem smakują inaczej. Ciężko oprzeć się złocistym frytkom, szczególnie, jeżeli są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Aby zrobić idealne domowe frytki jak z Mcdonald’s ważne jest, aby nie pominąć żadnej czynności przepisu. 

Lista składników do przygotowania domowych frytek jak z McDonald’s 

  1. 2 kg ziemniaków (np. Russet Burbank)
  2. 8 szklanek wody 
  3. 120 ml syropu glukozowo-fruktozowego
  4. 3 łyżeczki soli 
  5. 1 łyżeczka białego octu
  6. olej rzepakowy 1l
  7. olej sojowy ½ l 
  8. ketchup (opcjonalnie) 

Jak przygotować domowe frytki jak z McDonald’s?  

  1. Obrać ziemniaki 
  2. Pokroić ziemniaki na paski, około 1 cm
  3. Do garnka z wodą dodać syrop glukozowo- fruktozowy, sól i ocet
  4. do tego samego garnka wrzucić surowe frytki 
  5. moczyć  (minimum 2 godziny)
  6. opłukać frytki w chłodnej wodzie
  7. odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody
  8. nalać do garnka olej rzepakowy i zaczekać aż się odpowiednio nagrzeje
  9. smażyć frytki około 5 minut 
  10. wyciągnąć frytki na papierowym ręczniku
  11. wlać do garnka olej sojowy i poczekać aż się odpowiednio nagrzeje
  12. smażyć frytki 2 raz aż do uzyskania złocistego koloru
  13. odsączyć frytki na ręczniku papierowym
  14. na koniec posolić szczyptą soli do smaku 

Przepis na frytki wymaga dodatkowych składników, a proces ich przygotowania jest nieznacznie dłuższy jednak dla takich pysznych domowych frytek jak z McDonald’s można poświęcić chwilę czasu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *