Przepis na domowego tureckiego kebaba

Kebab jest bardzo znanym fast foodem. Często czując głód, skuszeni zapachem, wędrujemy do  pobliskiej kebabowni. Kebaby popularne są zarówno w chrupiącej bułce jak i w tortilli. W zależności od...


Kebab jest bardzo znanym fast foodem. Często czując głód, skuszeni zapachem, wędrujemy do  pobliskiej kebabowni. Kebaby popularne są zarówno w chrupiącej bułce jak i w tortilli. W zależności od oferty kebaby różnią się rodzajami mięsa, sosami, a także dodatkami. Można znaleźć naprawdę wiele wariantów tej popularnego szybkiego dania. Warto poświęcić chwilę i samemu skomponować domowego tureckiego kebaba.

Lista składników do przygotowania domowego tureckiego kebaba

Doprawienie mięsa:

  1. 1 kg mielonej wołowiny
  2. 4 łyżki jogurtu naturalnego
  3. 2 ząbki czosnku 
  4. 2 cebule
  5. 50 ml mleka
  6. przyprawy po 1 łyżce (oregano, chilli, bazylia)
  7. szczypta soli i pieprzu

Sałatka: 

  1. 2 pomidory
  2. 1 papryczka jalapeno
  3. ½ zielonego ogórka
  4. 100 ml oliwy 
  5. 20 ml octu winnego 
  6. natka pietruszki 

sos tzatziki: 

  1. 3 łyżki gęstego jogurtu (grecki)
  2. ½ ogórka zielonego
  3. 1 łyżka majonezu
  4. 2 ząbki czosnku
  5. pęczek koperku
  6. cytryna

Inne dodatki: 

  1. marchew
  2. duża bułka
  3. kapusta pekińska
  4. czerwona cebula

Jak przygotować domowego tureckiego kebaba? 

  1. do mięsa mielonego dodać 4 łyżki jogurtu naturalnego
  2. dolać mleka
  3. przyprawić mięso przyprawami (oregano, chilli, bazylia)
  4. dodać do mięsa 2 starte ząbki czosnku
  5. dodać do mięsa 2 drobno starte cebule
  6. przyprawić solą i pieprzem
  7. wymieszać wszystkie składniki
  8. uformować mięso w kulę
  9. owinąć mięso folią 
  10. włożyć mięso do zamrażarki na około 4 godziny
  11. drobno pokroić ogórka, pomidory, papryczkę oraz natkę pietruszki
  12. pokrojone warzywa wsypać do miski 
  13. doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem winnym
  14. pokroić kapustę czerwoną
  15. doprawić kapustę octem winnym i solą
  16. pokroić kapustę pekińską
  17. zetrzeć marchewkę 
  18. pokroić drobno drugą połowę ogórka
  19. włożyć do niewielkiej miski
  20. odsączyć ogórka z wody
  21. dodać greckiego jogurtu
  22. dodać majonezu
  23. zetrzeć czosnek
  24. skroić świeżego koperku
  25. doprawić sos cytryną, solą i pieprzem
  26. wyjąć mięso z zamrażarki
  27. wypakować z folii
  28. ściąć nożem cienkie plastry mięsa
  29. smażyć plastry mięsa na rozgrzanym tłuszczu na patelni
  30. przekroić bułkę
  31. posmarować bułkę sosem tzatziki
  32. położyć mięso 
  33. dodać trochę sałatki
  34. położyć na bułkę inne dodatki jak kapusta czerwona, kapusta pekińska, marchewka, czerwona cebula 
  35. przykryć drugą połowę bułki

Tak przygotowany turecki kebab jest bardzo sycącym daniem. Dzięki aromatycznym przyprawom ma także niepowtarzalny smak. Składniki dodatkowe można wybrać według własnego upodobania. Tak samo można postąpić z sosami, zamiast sosu tzatziki można użyć sosu czosnkowego, a także pokusić się o przygotowanie sosu ostrego lub pomidorowego. 

Kategorie
Przepisy na dania z mięsem
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły