1,2K  
                      
 Krążki cebulowe to bardzo popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Onion rings zwykle obtoczone są w cieście i kolejno w panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Krążki cebulowe serwowane są najczęściej z różnymi sosami w formie przekąski. Onion rings mogą być także dodatkiem do innych dań, np. do burgerów.

Przepis na krążki cebulowe jak z Mcdonald's
Składniki
- 3 duże cebule
 - 250 ml schłodzonej wody gazowanej
 - 1 łyżeczka przypraw sól, papryka słodka
 - 500 ml oleju roślinnego
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 250 g bułki tartej
 - 200 g mąki pszennej typ 500
 
Instrukcje
- schłodzić wodę gazowaną
 - wlać wodę do garnka lub miski (może być z kranu)
 - rozpuścić w wodzie łyżeczkę soli
 - obrać 3 cebule
 - pokroić w plastry o grubości około 1 cm
 - rozdzielić plastry na pojedyncze krążki
 - wybrać największe krążki
 - włożyć krążki do przygotowanej wcześniej wody
 - do drugiej miski wsypać około 200 g mąki (pszenna typu 500)
 - dodać do mąki 250 ml schłodzonej wody gazowanej (najlepiej trzymanej w lodówce)
 - dokładnie wymieszać
 - przygotować na talerzu bułkę tartą (mogą być pokruszone płatki kukurydziane)
 - krążki cebulowe włożyć do miski z ciastem
 - kolejno obtoczyć w bułce tartej (lub płatkach)
 - wlać olej do garnka (taką ilość, aby krążki pływały)
 - rozgrzać olej do 180 stopni C
 - smażyć krążki do uzyskania złotego koloru
 - obrócić podczas smażenia
 - krążki odłożyć na ręcznik papierowy
 - krążki odłożyć na talerz
 
Uwagi
Podczas gotowania nie zapomnij o fartuchu, zabezpiecz ubrania unikniesz plam i dodatkowego prania. link do świetnego sklepu z odzieżą dla gastronomii - zobacz : FARTUCH KUCHARSKI Tak przygotowane onion rings są idealną przekąską. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z ketchupem, ale można także pokusić się o zrobienie innych sosów i dipów.
 Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!