To hawajskie danie jest związane także z kulturą japońską. Słowo “poke” oznacza pokrojone na kawałki. Pierwotnie były to plastry surowej ryby, serwowanej z ryżem oraz z warzywami. Zwykle danie te było doprawiane różnymi przyprawami i wyrazistymi dressingami. Aktualnie poke bowl jest coraz bardziej popularnym daniem, które z biegiem czasu zaczęło znacząco różnić się od oryginału. Jednak w dalszym ciągu opiera się na pokrojonych kawałkach mięsa lub ryby, serwowanych z różnymi dodatkami.

Przepis na domowe meksykańskie Poke bowl jak z KFC
Składniki
- 1 awokado
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- miks sałat z jarmużem
- rukola
- 1 opakowanie ryżu
- kawałek sera cheddar
- sos BBQ
- 1 pierś z kurczaka
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- przyprawy według uznania
Sposób przygotowania
- zamarynować kurczaka według uznania
- usmażyć pierś z kurczaka, ewentualnie przyrządzić w piekarniku lub na grillu elektrycznym
- pokroić kurczaka na niewielkie kawałki lub plastry
- ugotować ryż (może być z warzywami
- pokroić pomidora, awokado, cebulę
- do pudełka (boxu) włożyć sałatę, rukolę
- dodać pokrojone mięso, ryż (z warzywami)
- dosypać trochę konserwowej kukurydzy
- posypać startym serem cheddar
- polać sosem BBQ
Notatki
Taki poke bowl jest idealną przekąską na lunch do pracy. Można także ten przepis dowolnie modyfikować. Przykładowo zamiast ryżu z warzywami można także usmażyć frytki, a zamiast grillowanego fileta z kurczaka pokusić się o zrobienie panierowanych polędwiczek. Warto także spróbować wersji bez mięsa, czyli z serem halloumi lub z pieczoną albo wędzoną rybą, np. z tuńczykiem i łososiem.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!