Przepis na krążki cebulowe jak z Mcdonald’s

Krążki cebulowe to bardzo popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Onion rings zwykle obtoczone są w cieście i kolejno w panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Krążki cebulowe serwowane...


Krążki cebulowe to bardzo popularna przekąska w Stanach Zjednoczonych. Onion rings zwykle obtoczone są w cieście i kolejno w panierce, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Krążki cebulowe serwowane są najczęściej z różnymi sosami w formie przekąski. Onion rings mogą być także dodatkiem do innych dań, np. do burgerów. 

Lista składników do przygotowania krążków cebulowych jak z Mcdonald’s. 

  1. 3 cebule (dosyć duże)
  2. 250 ml schłodzonej wody gazowanej 
  3. 1 łyżeczka przypraw (sól, papryka słodka)
  4. ½ l oleju roślinnego 
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  6. 250 g bułki tartej lub płatków kukurydzianych na panierkę 
  7. 200 g mąki pszennej typu 500

Jak przygotować krążki cebulowe jak z Mcdonald’s? 

  1. schłodzić wodę gazowaną
  2. wlać wodę do garnka lub miski (może być z kranu)
  3. rozpuścić w wodzie łyżeczkę soli
  4. obrać 3 cebule
  5. pokroić w plastry o grubości około 1 cm
  6. rozdzielić plastry na pojedyncze krążki
  7. wybrać największe krążki 
  8. włożyć krążki do przygotowanej wcześniej wody
  9. do drugiej miski wsypać około 200 g mąki (pszenna typu 500) 
  10. dodać do mąki 250 ml schłodzonej wody gazowanej (najlepiej trzymanej w lodówce)
  11. dokładnie wymieszać 
  12. przygotować na talerzu bułkę tartą (mogą być pokruszone płatki kukurydziane) 
  13. krążki cebulowe włożyć do miski z ciastem
  14. kolejno obtoczyć w bułce tartej (lub płatkach)
  15. wlać olej do garnka (taką ilość, aby krążki pływały)
  16. rozgrzać olej do 180 stopni C
  17. smażyć krążki do uzyskania złotego koloru 
  18. obrócić podczas smażenia
  19. krążki odłożyć na ręcznik papierowy 
  20. krążki odłożyć na talerz 

Tak przygotowane onion rings są idealną przekąską. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z ketchupem, ale można także pokusić się o zrobienie innych sosów i dipów.

Kategorie
Przepisy na przekąski
Brak komentarzy

Skomentuj

*

*