Pyszny gulasz z wołowiny z ciemnym piwem, brokułami i marchewką w wersji na ostro. Idealny na sycący obiad.

Wielkanocny gulasz z wołowiny
Gulasz z wołowiny z brokułami i marchewką
Składniki
- 500 g wołowiny
- 300 g kaszy gryczanej
- 300 g brokułów
- 200 g mini marchewki
- 200 ml ciemnego piwa
- 250 ml bulionu wołowego
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- sól
- ziele angielskie
Sposób przygotowania
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanej patelni i przekładamy do garnka.
- Wołowinę myjemy, osuszamy, kroimy w duża kostkę, obsmażamy z każdej strony i dodajemy do cebuli. Wsypujemy sól ziele angielskie, listki laurowe wędzoną paprykę i drobno pokrojoną papryczkę chilli.
- Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie.
- Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.
- Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszą gryczaną.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 532kcalCarbohydrates: 57gBiałko: 39gFat: 16.4g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!