Makaron z krewetkami i szpinakiem

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Pyszny, wyrazisty i jednocześnie bardzo prosty przepis na szybki makaron z krewetkami i szpinakiem z dodatkiem parmezanu. Krewetki z makaronem świetnie się razem komponują i idealnie pasują na romantyczną kolację lub obiad.

Składniki

Ilość porcji: 4

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 500 g dużych krewetek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 szklanki szpinaku
  • ¼ szklanki parmezanu
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente.
  2. Odcedź i odstaw makaron.
  3. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną paprykę i gotuj do momentu, aż zacznie pachnieć.
  4. Wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do momentu kiedy krewetki zrobią się różowe, ale nie do końca usmażone.
  5. Dodaj oregano, szpinak i gotuj.
  6. Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
  7. Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące.
  8. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 966,6 kcal
  • Białko: 175,8 g
  • Tłuszcze: 59,9 g
  • Węglowodany: 180,9 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 491,6 kcal
  • Białko: 43,9 g
  • Tłuszcze: 14,9 g
  • Węglowodany: 45,2 g

 

Makaron z krewetkami

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*