Domowy makaron jajeczny. Idealna opcja do zup, zapiekanek makaronowych, spaghetti i wielu innych potraw. Sycący, obłędnie pyszny i niezwykle prosty w wykonaniu. Niepowtarzalnego smaku jak u mamy czy babci nie zastąpi nam żaden makaron nawet z najwyższej półki sklepowej. Tradycyjny domowy rosół zmieni swój smak na stałe, a spaghetti będzie smakowało jeszcze lepiej. Makaron ten nie jest suszony przez co nie traci swoich walorów smakowych. Dziś pokażę jak wywołać uśmiech na twarzy swoich dzieci, małżonki lub małżonka, wnuków, gości czy nawet szefa jednym prostym, lecz przepysznym przepisem.
Makaron domowy to jeden z lepszych dodatków do dań, ale może służyć też za wartościowy posiłek. Polecam go dla prawdziwych koneserów włoskich makaronów, osób lubiących zjeść coś na szybko i ludzi, którzy chcą poczuć sentymentalne ciepło rodzinnego rosołu.

Przepis na makaron domowy
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 3 duże jajka
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przesiać dwie szklanki mąki pszennej do miski lub wklęsłego naczynia i zrobić wgłębienie w mące na środku. Tam wbić trzy jajka, dosypać dwie szczypty soli i szczyptę kurkumy by makaron nabrał żółtego koloru, dolać jedną łyżkę wody i jedną łyżkę oliwy z oliwek wedle gustu.
- Wymieszać ciasto widelcem lub łyżką do momentu kiedy przestanie się lepić.
- Ugnieść ciasto by było gładkie, jednolite i elastyczne, jednocześnie podsypując je mąką.
- Rozwałkować ciasto i podzielić na kilka części i odczekać piętnaście minut w celu wysuszenia.
- Pokroić na szerokie prostokąty, zawinąć "w rulonik" i posiekać na ukos.
- Oddzielić od siebie sklejony makaron ręcznie i odczekać dziesięć minut do wyschnięcia.
- Makaron gotować krótko na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie.
- Makaron odcedzić i podać do swojego ulubionego dania.