Święta już za nami i wielkimi krokami zbliża się do nas Sylwester i Nowy Rok. Dla tych, którzy spędzą go na tzw. domówkach przygotowałem przepis na bułeczki ala pizza z sosem pomidorowym, salami i serem mozzarella. Jest to jedna z tych przekąsek, która sprawdza się na każdej imprezie i znika ze stołu w mgnieniu oka. Bułeczki ala pizza można przygotować odpowiednio wcześniej i podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Sylwestrowe bułeczki ala pizza
Święta już za nami i wielkimi krokami zbliża się do nas Sylwester i Nowy Rok. Dla tych, którzy spędzą go na tzw. domówkach przygotowałem przepis na bułeczki ala pizza z sosem pomidorowym, salami i serem mozzarella.
Składniki
Ciasto na bułki
- 20 g drożdży
- 300 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Sos
- 100 g koncentratu pomidorowego
- bazylia
- sól i pieprz
Do smaku
- Ser mozzarella
- Salami
- Oliwa z oliwek
- Oregano
Sposób przygotowania
- Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
- W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut.
- Aby przygotować szybki sos pomidorowy wymieszaj koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem
- Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na małe kulki, a następnie rozwałkowujemy na niewielkie placki.
- Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy salami, ser mozzarella i szczelnie zamykamy.
- Tak przygotowane kulki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano i wkładamy do rozgrzanego na 250 stopni piekarnika.
- Bułeczki gotowe będą w 5-10 minut.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!