Prosty makaron z kurczakiem i kurkami

Prosty makaron z kurczakiem i kurkami

Sezon na kurki w pełni dlatego przedstawiamy kolejny prosty przepis na makaron – tym razem z kurczakiem, przepysznymi kurkami i szpinakiem. Makaron z kurczakiem i kurkami nie dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny.

Składniki

Ilość porcji: 2

  • 150 g makaronu świderki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 60 g szpinaku
  • 40 g parmezanu
  • 70 g serka śmietankowego
  • 150 g kurek
  • 20 g masła
  • 1/3 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę i dopraw pierś z kurczaka, oczyść i posiekaj na duże kawałki kurki.
  2. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pierś z kurczaka i usmaż. Zdejmij z patelni gotowe kawałki z kurczaka.
  3. Na rozgrzaną patelnie wrzuć kurki, dopraw solą i pieprzem. Upewnij się, że kurki są całkowicie suche przed dodaniem ich na patelnię. Gotuj kurki przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodaj czosnek i mieszaj przez chwilę. Następnie wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt gęsty wlej odrobinę bulionu.
  5. Kiedy otrzymasz odpowiednią konsystencję sosu dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, szpinak i gotuj mieszając od czasu do czasu.
  6. Na sam koniec dodaj makaron i gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składki się ze sobą połączą.
  7. Posyp parmezanem i smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 225,9 kcal
  • Białko: 86,6 g
  • Tłuszcze: 45,8 g
  • Węglowodany: 116,9 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 612,9 kcal
  • Białko: 43,3 g
  • Tłuszcze: 22,9 g
  • Węglowodany: 58,4 g

Makaron z kurczakiem

 

Jeden komentarz

  1. Prosty, ale bardzo smaczny 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*