Muffinki jajeczne – pomysł na śniadanie

Muffinki jajeczne – pomysł na śniadanie

Zacznij swój dzień z muffinkami! Kolejny już drugi przepis z serii „pomysł na śniadanie„. Tym razem muffinki jajeczne ze szpinakiem, papryką, pieczarkami, salami, serem mozzarella z dodatkiem szczypiorku – wersja dietetyczna bez salami i sera mozzarella. Śniadanie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a przy okazji zdrowe, bogate w białko i smaczne. Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu rano na przygotowanie sobie czegoś do zjedzenia możesz wszystko zrobić dzień wcześniej. Rano wystarczy tylko kilka minut w piekarniku i idealne śniadanie gotowe!

Muffinki jajeczne

Składniki

Ilość porcji: 1-2

  • 4 jaja
  • 100 g pieczarek
  • 80 g czerwonej papryki
  • 80 g szpinaku
  • 20 g salami
  • 70 g sera mozzarella
  • Oliwa z oliwek
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku

Muffinki jajeczne

Przygotowanie

  1. Zacznij od posiekania czerwonej papryki, pieczarek, szpinaku i szczypiorku. Pokrój na mniejsze kawałki salami, a ser mozzarella w kostkę.
  2. Następnie ubij wszystkie jajka w misce, dopraw solą, pieprzem i odstaw.
  3. Na rozgrzaną patelnie wrzuć czerwoną paprykę, pieczarki, dopraw solą i smaż, aż papryka zmięknie. Dodaj szpinak i smaż jeszcze przez kilka minut.
  4. Nasmaruj formę do muffinek oliwą z oliwek, dodaj usmażone warzywa, salami, zalej masą jajeczną i na koniec wrzuć ser mozzarella.
  5. Rozgrzej piekarnik i piecz 7-10 minut.
  6. Podawaj na gorąco z dodatkiem świeżego szczypiorku.
  7. Smacznego!

Muffinki jajeczne

Muffinki jajeczne

Wartości odżywcze:

  • Energia: 610,1 kcal
  • Białko: 49,8 g
  • Tłuszcze: 42,2 g
  • Węglowodany: 8,6 g

Muffinki jajeczne

 

 

komentarze 2

  1. Znam i bardzo lubię:)

     
  2. Wyglądają pysznie! Już mi się znudziło pieczywo na śniadanie, na pewno wypróbuję ten przepis 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*