633
Jedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy.
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką
Jedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy.
Składniki
- 1 L bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 g gileta z piersi kurczaka
- 200 g ryżu
- 150 g gapryki czerwonej
- 50 g cebuli
- 20 g świeżego imbiru
- 1 papryczka chilli
- 1 limonka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka trawy cukrowej
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Instrukcje
- Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki,dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw
- W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu.Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj
- Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego.Wymieszaj i nadal gotuj.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu
- Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
- Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 441kcalCarbohydrates: 46gBiałko: 27gFat: 16g
Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!