Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką

Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką

Jedna z moich ulubionych – lekka, prosta w przygotowaniu, pikantna, pełna aromatycznych przypraw tajska zupa z kurczakiem i papryką. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie nadrobić, zwłaszcza, że bez problemu znajdziecie wszystkie składniki w większym sklepie i przygotujecie ją sami w domu. Ta tajska zupa idealnie nadaje się na obiad, czy kolację i jest świetnym lekarstwem na przeziębienie. Nie obawiaj się dodawać papryczki chilli – mleczko kokosowe skutecznie łagodzi ostry smak całej zupy.

Składniki

Ilość porcji: 4

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 150 g papryki czerwonej
  • 50 g cebuli
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku z limonki, dopraw curry, solą, pieprzem, polej oliwą z oliwek i odstaw.
  2. W garnku zagotuj litr bulionu warzywnego i wlej mleko kokosowe. Dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i smaż do momentu, aż papryka zmięknie. Następnie wrzuć wszystko do garnka, w którym gotujesz zupę.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pierś z kurczak, usmaż, dodaj do garnka z zupą i gotuj na małym ogniu.
  5. Szczypiorek posiekaj i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
  6. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu i podawaj z gotową zupą.
  7. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 764,8 kcal
  • Białko: 106,3 g
  • Tłuszcze: 66,6 g
  • Węglowodany: 185,1 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 441,2 kcal
  • Białko: 26,6 g
  • Tłuszcze: 16,6 g
  • Węglowodany: 46,3 g

Tajska zupa z kurczakiem

 

komentarze 3

  1. Idealna zupa na szare i chłodne dni 🙂

     
  2. Pychota polecam !!!!!!!!!!!!!!!

     
  3. Cudne zestawienie…lepsza od tych ktore jadlam w reatauracjach…ostra i rozgrzewająca… przepyszna..polecam

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*