Czerwona soczewica jest źródłem wielu witamin. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest polecana kobietą w ciąży, a przez stosunkowo niewielka ilość sodu przy dużym poziomie potasu sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Dlatego właśnie postanowiłam przygotować z niej wyśmienite i sycące danie jakim jest: zupa krem z czerwonej soczewicy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy
Składniki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 500 ml mleka kokosowego
- 500 ml wywaru z warzyw
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Dodatki do zupy według uznania
- grzanki
- ziarna słonecznika
- płatki migdałów
Sposób przygotowania
- Zalewamy soczewicę wrzątkiem odstawiamy na bok, aby namiękła.
- Obieramy cebulę i siekamy ją w kostkę.
- Myjemy papryki i drobno kroimy. Odstawiamy w miseczkach na bok.
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło (według własnego upodobania) i podsmażamy cebulę by się zeszkliła.
- Obieramy czosnek i dodajemy do smażonej cebuli.
- Przyprawimy mieloną papryką i imbirem oraz dorzucamy szczyptę gałki muszkatołowej.
- Odcedzamy soczewicę i wraz z pokrojona papryką dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy przez ok 5 minut ciągle mieszając.
- Do garnka wlewamy wywar warzywny oraz wrzucamy wszystkie składniki z patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 40 min.
- Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Rozlewamy zupę do misek i dodajemy swoje ulubione dodatki: grzanki, ziarna słonecznika lub płatki migdałów.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!