Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Dzięki temu przepisowi przygotujesz szybko i łatwo pierniczki świąteczne. Wystarczy Ci tylko kilka składników, aby zrobić słodkie przysmaki.

Święta to idealny moment na spędzenie wspólnie czasu z przyjaciółmi, rodziną przy jednym stole. Nie ma nic lepszego, niż celebrowanie go przy aromatycznych i smacznych potrawach. Pierniczki świąteczne to oczywiście smakołyk, którego nie może zabraknąć! Wykonywane na miliony sposobów do obdarowania bliskich, rodziny, czy jako ozdoba na choinkę. Pięknie udekorowane cieszą oko, a jeszcze długo po świętach ich smak pozwala wracać do wspomnień.

Pierniczki świąteczne

Przepis na pierniczki świąteczne:

Składniki

  • Masło – 100 g
  • 3 szklanki mąki pszennej, typ 450
  • 1 jajko
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Sok z jednej mandarynki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Do garnuszka wrzucamy masło i dodajemy miód. Rozpuszczamy na małym ogniu.
  2. Wsypujemy do dużej miski mąkę, przyprawę do piernika, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, sok z jednej mandarynki oraz rozpuszczone masło z miodem.
  3. Wszystkie składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę.
  4. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
  5. Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Smacznego!

Pierniczki świąteczne

Po wystygnięciu dekorujemy nasze pierniczki świąteczne – to idealny moment na to, aby miło spędzić wspólnie czas w kuchni, a w święta cieszyć się domowymi wypiekami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*