Pikantne kulki serowe na imprezę

Pikantne kulki serowe na imprezę

Pikantne kulki serowe w chrupiącej panierce to oryginalna przekąska nadająca się na każdą imprezę – kuszą wyglądem i znikają ze stołu w mgnieniu oka. Niesamowicie smaczne, proste w przygotowaniu i idealne na jeden kęs bez sięgania po sztućce i talerz – każdy będzie zachwycony. 

Przy smażeniu należy pamiętać, aby dobrze rozgrzać olej i nie smażyć naraz wszystkich kulek ponieważ się posklejają -w zależności od wielkości garnka maksymalnie 5 kulek.

Kulki serowe

Kulki serowe przepis:

Składniki

  • Ser żółty – 500 g
  • 1 duże jajko
  • 1 papryczka chilli
  • Bułka tarta
  • Olej słonecznikowy do smażenia
  • Sól, pieprz i bazylia

 

Przygotowanie

  1. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i wrzucamy do miski. Papryczkę chilli oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do sera. Bazylię siekamy i również wrzucamy do miski. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, dodajemy 3 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję.
  2. Następnie formujemy małe kuleczki i odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  3. Po wyjęciu z lodówki dwukrotnie obtaczamy kulki serowe w jajku i bułce tartej.
  4. W dużym garnku podgrzewamy olej słonecznikowy tak, żeby był bardzo gorący, wrzucamy kuleczki i smażymy, aż będą jasno brązowe. Pamiętaj, aby smażyć tylko kilka kulek naraz.
  5. Kulki serowe nabijamy na wykałaczki i gotowe.
  6. Smacznego!

Kulki serowe

Sprawdź również ten przepis – bułeczki ala pizza.

 

Jeden komentarz

  1. Mmm , mogłabym je zjeść wszystkie na raz! Kocham takie ciągnące się przekąski z dodatkiem sera. 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*