Fit brownie z batatów

Fit brownie z batatów

Fit brownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia.

Fit brownie

Przepis na fit brownie z batatów:

Składniki

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 2 garście daktyli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Orzeszki ziemne

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
  2. Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut.
  3. Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy.
  4. Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto odkładamy, aż ostygnie i na koniec dekorujemy cukrem pudrem i orzeszkami ziemnymi.
  6. Smacznego!

Fit brownie

Sprawdź również ten przepis – proste babeczki czekoladowe.

 

komentarzy 5

  1. ile mniej więcej gram batatów powinno być? są dość różnych wielkości 🙂

     
  2. Skorzystałam z przepisu kilka dni i temu, była to moja pierwsza „przygoda” z ciastem typu fit – i WOW! Byłam szczerze zaskoczona smakiem, pozytywnie oczywiście:)
    Pozdrawiam

     
  3. Bardzo dobre brownie. Pierwszy raz chciałem spróbować przejść na dietę fit i brakowało mi słodyczy. To ciasto idealnie zaspokoiło moją potrzebę słodkiego. Ważne jednak było to, że nie jest ono za słodkie.

     
  4. Czy zamiast mąki kokosowej można użyć jaglanej?

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*