Fit brownie z batatów

Fit brownie z batatów

Fit brownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia.

Fit brownie

Przepis na fit brownie z batatów:

Składniki

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 2 garście daktyli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Orzeszki ziemne

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
  2. Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut.
  3. Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy.
  4. Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto odkładamy, aż ostygnie i na koniec dekorujemy cukrem pudrem i orzeszkami ziemnymi.
  6. Smacznego!

Fit brownie

Sprawdź również ten przepis – proste babeczki czekoladowe.

 

komentarze 3

  1. ile mniej więcej gram batatów powinno być? są dość różnych wielkości 🙂

     
  2. Skorzystałam z przepisu kilka dni i temu, była to moja pierwsza „przygoda” z ciastem typu fit – i WOW! Byłam szczerze zaskoczona smakiem, pozytywnie oczywiście:)
    Pozdrawiam

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*