Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami

Makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami

Banalnie prosty w przygotowaniu i pyszny makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami w kremowym sosie z dodatkiem płatków chilli. Idealny pomysł na szybki i sycący obiad.

Makaron z porem

Przepis na makaron z porem, kurczakiem i pieczarkami:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Makaron – 150 g
  • Mięso z piersi kurczaka – 200 g
  • Pieczarki – 100 g
  • Śmietanka 30% – 100 ml
  • 1 średni por
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • Płatki chilli
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente.
  2. Pieczarki myjemy i kroimy, pora oczyszczamy i kroimy w plastry.
  3. Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy według uznania, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, dodajemy posiekany czosnek, sól i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dodajemy pora, wlewamy bulion i gotujemy kilka minut.
  5. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chilli, pieprz i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
  6. Na koniec wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  7. Przygotowany wcześniej makaron mieszamy z sosem i gotowe.
  8. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 151,7 kcal
  • Białko: 69,1 g
  • Tłuszcze: 44,9 g
  • Węglowodany: 114,7 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 575,9 kcal
  • Białko: 34,6 g
  • Tłuszcze: 22,5 g
  • Węglowodany: 57,4 g

Makaron z porem

Sprawdź również ten przepis – makaron tagliatelle.

 

Jeden komentarz

  1. Mniam! Bardzo fajna propozycja na obiad. Wszystkie składniki lubię, więc danie na pewno by mi posmakowało 🙂

     

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*