Żółte curry z kurczakiem i papryką:

Żółte curry z kurczakiem i papryką
Składniki
- 200 g piersi z kurczaka
- 300 ml mleczka kokosowego
- 150 g papryki
- 150 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 limonka
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Mięso z piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy.
- W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć.
- Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut.
- Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę. Wrzucamy pokrojone mięso z piersi kurczaka i gotujemy do momentu, aż kawałki kurczaka zrobią się białe. Doprawiamy sosem rybnym i brązowym cukrem. Na końcu wrzucamy świeżą bazylię.
- Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem jaśminowym.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 608kcalCarbohydrates: 68gBiałko: 29.6gFat: 23.2g
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!