Fit brownie to idealne ciasto dla maniaków słodkości. Fantastycznie wilgotne w środku, mocno czekoladowe, a przy okazji w wersji fit. Bez grama białego cukru, a wszystko za sprawą słodkiego ziemniaka, daktyli i kilku innych zdrowych produktów. Z pewnością zaskoczy nie jednego z naszych gości, a my możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia.

Fit brownie z batatów
Przepis na fit brownie z batatów
Składniki
- 2 bataty
- 2 garście daktyli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- orzeszki ziemne
Sposób przygotowania
- Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
- Daktyle moczymy we wrzątku przez około 15 minut.
- Następnie blendujemy wszystkie składniki na gładką masę, dodajemy orzeszki ziemne i mieszamy.
- Gotową masę wylewamy na blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.
- Po upieczeniu ciasto odkładamy, aż ostygnie i na koniec dekorujemy cukrem pudrem i orzeszkami ziemnymi.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!