365  
                     
 Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym to danie, które często pojawia się na moim stole. Wyjątkowe smaczne, proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w okolicznych sklepach. Idealne na obiad i wartościowy posiłek do pracy.

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami
Meksykańska zapiekanka z ryżem
        Składniki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
 - 100 g brązowego ryżu
 - 450 g mieszanki meksykańskiej hortex
 - 150 g sera mozzarella
 - 1 sztuka czerwonej cebuli
 - świeża kolendra
 - oliwa z oliwek
 - sól
 - pieprz
 
Pikantny sos
- 1 sztuka czerwonej cebuli
 - 1 puszka krojonych pomidorów
 - 3 ząbki czosnku
 - 1/2 kieliszka czerwonego wina
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka brązowego cukru
 - 1 kostka bulionu warzywnego
 - 1 papryczka chilli
 - sól i pieprz
 
Instrukcje
- Zaczynamy od przygotowania pikantnego sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował.
 - Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
 - Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy.
 - Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu.
 - Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
 - Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko.
 - Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella.
 - Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.
 - Smacznego!
 
 Podoba Ci się przepis?Let us know how it was!