Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem i warzywami

Meksykańska zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, gotową mieszanką warzyw, świeżą kolendrą i pikantnym sosem pomidorowym to danie, które często pojawia się na moim stole. Wyjątkowe smaczne, proste w przygotowaniu, a wszystkie składniki znajdziecie w okolicznych sklepach. Idealne na obiad i wartościowy posiłek do pracy.

Zapiekanka z ryżem

 

Meksykańska zapiekanka z ryżem:

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Mięso mielone wołowe – 250 g
  • Brązowy ryż – 100 g
  • Mieszanka meksykańska HORTEX – 450 g
  • Ser mozarella – 150 g
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Świeża kolendra
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Pikantny sos pomidorowy:

  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chilli
  • Sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z ryżem

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania pikantnego sosu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek i papryczkę chilli z pestkami dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, sól, pieprz, smażymy jeszcze przez 5 minut i odstawiamy.
  3. Mieszankę meksykańską smażymy według przepisu na opakowaniu.
  4. Następnie gotujemy brązowy ryż według przepisu na opakowaniu.
  5. Do dużej miski wsypujemy mięso mielone, brązowy ryż, mieszankę meksykańska, posiekaną kolendrę, wlewamy gotowy sos, dosypujemy ser mozzarella i mieszamy wszystko.
  6. Gotową mieszaninę przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem mozzarella.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy zapiekankę około 15 minut. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą i gotowe.
  8. Smacznego!

Zapiekanka z ryżem

 

Sprawdź również ten przepis – zapiekanka meksykańska.

Mój dzień z Hortex

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*