Proste rogaliki z marmoladą

Proste rogaliki z marmoladą

Słodka alternatywa na Tłusty Czwartek dla osób, które nie przepadają za pączkami, czy faworkami. Idealne do kawy, kruchutkie, bardzo proste w przygotowaniu rogaliki z marmoladą z owoców leśnych i wiórkami kokosowymi. 

Rogaliki z marmoladą

Przepis na rogaliki z marmoladą z owoców leśnych:

Składniki

Ciasto ( około 30 rogalików ):

  • 300 g mąki pszennej
  • 220 g masła
  • 220 g kremowego serka
  • 1 zółtko
  • Cukier puder
  • Wiórki kokosowe
  • Sól

Konfitura z owoców leśnych:

  • 200 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok.
  2. W misce ubijamy masło i kremowy serek do momentu uzyskania puszystej i jednolitej masy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto do momentu, aż mąka przestanie być widoczna. Przenosimy ciasto na folię spożywczą, starannie owijamy i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Kiedy ciasto się chłodzi i owoce zaczęły już puszczać sok możemy przygotować marmoladę. Gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez około 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeżeli po tym czasie marmolada jest zbyt rzadka to ponownie gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy jedną część na duże cienkie koło ( brzegi nie muszą być idealne ). Następnie rozprowadzamy cienką warstwę marmolady i posypujemy wiórkami kokosowymi. Dzielimy ciasto na trójkąty i każdy z nich zwijamy, zaczynając od brzegu, a kończąc na środku. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta.
  5. Przenosimy przygotowane rogaliki z marmoladą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby trójkątny koniuszek ciasta znalazł się pod rogalikiem.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i smarujemy rogaliki glazurą z żółtka. Pieczemy 20-25 minut do momentu, aż rogaliki się zarumienią. Gotowe rogaliki ostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
  7. Smacznego!

Rogaliki z marmoladą

Sprawdź również ten przepis – domowe pączki.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*