Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Niebo w gębie! Sałatka z makaronem, tuńczykiem i warzywami to idealna propozycja na szybki posiłek. Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się również na imprezy ponieważ można ją przygotować z wyprzedzeniem w większej ilości.

Sałatka z makaronem

Sałatka z makaronem i tuńczykiem:

Składniki

  • Makaron penne – 300 g
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średni ogórek
  • 3 łyżki dobrego majonezu
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Nie może być zbyt miękki, ponieważ po ostudzeniu będzie papkowaty.
  2. W tym czasie obieramy i drobno siekamy czerwoną cebulę , ogórka kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, kukurydzę, majonez i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Makaron odcedzamy, studzimy pod zimną wodą, dokładnie osuszamy i mieszamy z resztą składników.
  4. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i gotowe.
  5. Smacznego!

Sałatka z makaronem

 

Sprawdź również ten przepis – jajka faszerowane tuńczykiem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*