Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami

Dania makaronowe to sprawdzony sposób na pyszny posiłek. Tym razem przepis na zapiekane muszle nadziewane kurczakiem i brokułami z sosem pomidorowym. To świetne danie na obiad lub na kolację. Muszle nadziewane są banalne w przygotowaniu, a każdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha!

Muszle nadziewane

 Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami:

Składniki

Ilość porcji: 2

  • Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g )
  • Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g
  • Brokuł – 200 g
  • Ser mozzarella – 100 g
  • Cebula – 30 g
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Sos pomidorowy:

  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy zgęstnieje.
  2. W międzyczasie muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek według przepisu na opakowaniu, aż będą ale dente. Odcedzamy i układamy każdą oddzielnie, żeby się nie posklejały.
  3. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i dzielimy na mniejsze części.
  4. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na złoty kolor.
  5. Do dużej miski wrzucamy ugotowanego lub upieczonego kurczaka, ugotowanego brokuła, podsmażoną cebulę, posiekany czosnek, pół szklanki sosu pomidorowego, sól, pieprz, a następnie rozdrabniamy widelcem i mieszamy całość. Powstałym farszem nadziewamy muszle makaronowe.
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe.
  7. Smacznego!

Wartości odżywcze:

  • Energia: 1 682,7 kcal
  • Białko: 100,9 g
  • Tłuszcze: 58,1 g
  • Węglowodany: 189 g

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • Energia: 841,3 kcal
  • Białko: 50,5 g
  • Tłuszcze: 29 g
  • Węglowodany: 94,5 g

Muszle nadziewane

Sprawdź również ten przepis – makaron z pesto.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*