Klasyczne chili con carne

Klasyczne chili con carne

Chili con carne to danie pyszne, sycące, pełne aromatycznych przypraw i nie wymaga praktycznie żadnych większych umiejętności. Wymaga za to dobrego mięsa wołowego, dzięki czemu wychodzi idealnie.

Chili con carne powinno być dość pikantne, ale w taki sposób, żeby je zjeść ze smakiem.

Chili con carne

Chili con carne:

Składniki

Ilość porcji: 4

  • Mielona wołowina – 500 g
  • Bulion wołowy – 100 ml
  • Czerwona fasola z puszki – 250 g
  • Krojone pomidory z puszki – 400 g
  • Kukurydza z puszki – 150 g
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka cukru
  • Garść świeżej kolendry
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Oliwę z oliwek rozgrzewamy na dużej patelni i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie.
  2. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, suszone oregano, kolendrę i smażymy jeszcze przez około minutę.
  3. Następnie wrzucamy zmieloną wołowinę i smażymy mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się zarumieni wlewamy pomidory z puszki, bulion wołowy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem. Przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut.
  4. Dodajemy pokrojoną paprykę, papryczkę chilli z pestkami i gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż papryka zmięknie.
  5. Na koniec wrzucamy odsączoną czerwoną fasolę, kukurydzę, posiekaną kolendrę i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki przejdą smakami.
  6. Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ryżem.
  7. Smacznego!

 

Chili con carne

Sprawdź również ten przepis – zapiekanka z ryżem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*