Czerwona soczewica jest źródłem wielu witamin. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest polecana kobietą w ciąży, a przez stosunkowo niewielka ilość sodu przy dużym poziomie potasu sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, zmniejsza ryzyko udaru i chorób serca, a przy okazji obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Dlatego właśnie postanowiłam przygotować z niej wyśmienite i sycące danie jakim jest: zupa krem z czerwonej soczewicy.
Składniki na ok 2 litry (ok. 4 porcje):
Zupa krem:
- 100-150 g czerwonej soczewicy
- 500 ml (2 szklanki) mleka kokosowego
- 500 ml (2 szklanki) wywaru z warzyw
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju lub masło
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatki do zupy krem (według uznania):
- grzanki
- ziarna słonecznika
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
1. Zalewamy soczewicę wrzątkiem odstawiamy na bok, aby namiękła.
2. Obieramy cebulę i siekamy ją w kostkę.
3. Myjemy papryki i drobno kroimy. Odstawiamy w miseczkach na bok.
4. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło (według własnego upodobania) i podsmażamy cebulę by się zeszkliła.
5. Obieramy czosnek i dodajemy do smażonej cebuli.
6. Przyprawimy mieloną papryką i imbirem oraz dorzucamy szczyptę gałki muszkatołowej.
7. Odcedzamy soczewicę i wraz z pokrojona papryką dodajemy ją do cebuli. Całość smażymy przez ok 5 minut ciągle mieszając.
8. Do garnka wlewamy wywar warzywny oraz wrzucamy wszystkie składniki z patelni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut.
9. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze 40 min.
10. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem oraz doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
11. Rozlewamy zupę do misek i dodajemy swoje ulubione dodatki: grzanki, ziarna słonecznika lub płatki migdałów.
Takie danie z całą pewnością sprawdzi się w upalne dni gdyż spokojnie można je jeść także na zimno.
Smacznego!
Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Ilość porcji: 2 litry zupy, ok. 4 porcje
Trudność: łatwa
Koszt: średni