Ramen to popularne japońskie danie, które cieszy się ogromną popularnością także w Polsce. Ta aromatyczna zupa na bazie wołowiny doskonale rozgrzewa i smakuje wyśmienicie. Z powodzeniem można ją przygotować samodzielnie w domu.

Lista składników do przygotowania ramenu

  1.  1 kg wołowiny- szponder z kością
  2. 4 cebule szalotki
  3. 1 marchewka
  4. 1 pietruszka
  5. łyżka ziaren pieprzu
  6. 2 płaskie łyżki soli
  7. ok. 80-100 ml japońskiego sosu sojowego (opcjonalnie)
  8. 250 g suchego makaronu Chow Mein
  9. jajka ugotowane na pół miękko
  10. 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
  11. 20-30g grzybów Mun lub shitake
  12. papryczka chili (świeża lub mielona)
  13. 80 ml Sake (opcjonalnie)

Przygotowanie ramenu

  1. Mięso dokładnie myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy zimną wodą ( ok.2,5-3l).
  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy i wrzucamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz oraz cebule szalotkiG.
  3. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 6 godzin.
  4. W międzyczasie gotujemy jajka na pół miękko- białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
  5. Grzyby zalać wrzątkiem, a gdy będą miękkie pokroić na drobne kawałki.
  6. Makron ugotować zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu.
  7. Gdy wywar będzie gotowy należy wyjąć z niego wszelkie dodatki. 
  8. Mięso oddzielić od kości i z powrotem do garnka włożyć tylko najładniejsze kawałki bez tłuszczu i włókien.
  9. Do bulionu należy dodać połowę przygotowanej porcji sosu sojowego i sake ponownie go zagotować. Spróbować wywaru i w razie potrzeby dodać pozostałą porcję.
  10. Do miseczek nałożyć ugotowany wcześniej makaron. Wlać na niego bulion.
  11. Pokrojone grzybki wrzucić do talerza. Dołożyć także po kawałku wołowiny z wywaru.
  12. Jajka przepołowić i także ułożyć w misce. 
  13. Szczypiorek z cebuli pokroić na małe kawałki i dodać go do zupy. 
  14. Jeśli mamy świeżą paprykę chili także musimy ją skroić. W przypadku mielonej posypujemy nią danie i  podajemy gorące do spożycia.
  15. Można dodać także kapustę pak choi pokrojoną w drobne i cienkie paski, kiełki fasoli i olej sezamowy. 

Ramen to pyszna potrawa, która wymaga długiego gotowania. Podając ją trzeba pamiętać, że dodatków powinno być zdecydowanie więcej niż samego bulionu. Warto zdecydować się na przygotowanie tego dania samodzielnie w domu.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *