Kuchnia japońska zazwyczaj kojarzy się nam z sushi. Warto jednak wiedzieć o tym, że Japończycy mają jeszcze jedno godne uwagi popisowe danie. Jest nim ramen, czyli pyszna zupa gotowana na mięsie wołowym z kością. Każdy, kto choć raz jej spróbuje, będzie chciał jeść ją jak najczęściej. Przygotowanie ramenu jest dość czasochłonne, jednak warto poświęcić kilka godzin na przygotowanie zupy, ponieważ jej smaku nie można porównać z żadną inną potrawą.
Składniki potrzebne do przygotowania ramenu wołowego
- mięso wołowe (szponder z kością) – 1 kg
- woda – 2,5 l
- marchewka – 1 średnia
- korzeń pietruszki – 1 szt
- ziarna pieprzu – 1 łyżka
- sól – 2 płaskie łyżki
- jajka – 5 szt
- makaron Udon lub Chow mein – 250 g
- cebula dymka ze szczypiorkiem – 1 szt
- grzyby mun suszone – 20 g
- sos sojowy – 20 ml
- papryczka chili – 1 szt lub łyżka suszu
Jak przygotować ramen wołowy?
- Wołowinę myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
- Marchewkę i pietruszkę myjemy i również wkładamy do garnka. Dosypujemy sól i pieprzy.
- Wstawiamy garnek na mały ogień i gotujemy przez 6 godzin pod przykryciem.
- Kiedy zupa zacznie wrzeć może pojawić się szum, który należy zebrać i wyrzucić.
- W między czasie gotujemy jajka. Wkładamy je na gorącą wodę i gotujemy ok. 9 minut.
- Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut, by napęczniały. Następnie kroimy je na drobne kawałki.
- Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Po upływie 6 godzin z ramenu wyjmujemy wszystkie składniki.
- Mięso wołowe oddzielamy od kości, do bulionu wrzucamy ponownie ładne kawałki – bez tłuszczu i włókien. Możemy również pokroić marchewkę w plasterki i także dodać ją do zupy.
- Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej grzyby mun, pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem i sos sojowy.
- Podczas podawania ramenu w misce umieszczamy przekrojone na pół jajko, ugotowany makaron i posiekaną papryczkę chili, następnie zalewamy składniki przygotowanym ramenem.
Tak podana zupa na pewno zrobi na wszystkich wizualne wrażenie, najważniejsze są jednak doznania smakowe, której zostają na podniebieniu i w pamięci.
Kategorie
Przepisy na dania orientalnePrzepis na sushi california rolls
Autor: Redakcja - lis 18, 2020
Przepis na ramen miso
Autor: Redakcja - lis 18, 2020