Kuchnia japońska zazwyczaj kojarzy się nam z sushi. Warto jednak wiedzieć o tym, że Japończycy mają jeszcze jedno godne uwagi popisowe danie. Jest nim ramen, czyli pyszna zupa gotowana na mięsie wołowym z kością. Każdy, kto choć raz jej spróbuje, będzie chciał jeść ją jak najczęściej. Przygotowanie ramenu jest dość czasochłonne, jednak warto poświęcić kilka godzin na przygotowanie zupy, ponieważ jej smaku nie można porównać z żadną inną potrawą.

Składniki potrzebne do przygotowania ramenu wołowego

  1. mięso wołowe (szponder z kością) – 1 kg
  2. woda – 2,5 l
  3. marchewka – 1  średnia
  4. korzeń pietruszki – 1 szt
  5. ziarna pieprzu – 1 łyżka
  6. sól – 2 płaskie łyżki
  7. jajka – 5 szt
  8. makaron Udon lub Chow mein – 250 g
  9. cebula dymka ze szczypiorkiem – 1 szt
  10. grzyby mun suszone – 20 g
  11. sos sojowy – 20 ml
  12. papryczka chili – 1 szt lub łyżka suszu

Jak przygotować ramen wołowy?

  1. Wołowinę myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą.
  2. Marchewkę i pietruszkę myjemy i również wkładamy do garnka. Dosypujemy sól i pieprzy.
  3. Wstawiamy garnek na mały ogień i gotujemy przez 6 godzin pod przykryciem.
  4. Kiedy zupa zacznie wrzeć może pojawić się szum, który należy zebrać i wyrzucić.
  5. W między czasie gotujemy jajka. Wkładamy je na gorącą wodę i gotujemy ok. 9 minut.
  6. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut, by napęczniały. Następnie kroimy je na drobne kawałki.
  7. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  8. Po upływie 6 godzin z ramenu wyjmujemy wszystkie składniki.
  9. Mięso wołowe oddzielamy od kości, do bulionu wrzucamy ponownie ładne kawałki – bez  tłuszczu i włókien. Możemy również pokroić marchewkę w plasterki i także dodać ją do zupy.
  10. Do garnka dodajemy przygotowane wcześniej grzyby mun, pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem i sos sojowy.
  11. Podczas podawania ramenu w misce umieszczamy przekrojone na pół jajko, ugotowany makaron i posiekaną papryczkę chili, następnie zalewamy składniki przygotowanym ramenem.

Tak podana zupa na pewno zrobi na wszystkich wizualne wrażenie, najważniejsze są jednak doznania smakowe, której zostają na podniebieniu i w pamięci.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *