Zapiekanki to ulubione dania wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdzają się jako szybkie danie obiadowe w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Jednym z ciekawych wariantów zapiekanek jest meksykańskie casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą. To zapiekanka, która składa się zaledwie z kilku składników, dzięki czemu jej przygotowanie nie sprawi problemów nawet osobom początkującym w kuchni. 

Lista składników do przygotowania casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą

  • 250 g ziaren białej kukurydzy do gotowania lub dwie szklanki białej kukurydzy z puszki
  • 1/2 puszki kukurydzy żółtej
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 1 cebula czerwona
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 150 g sera żółtego cheddar
  • przyprawy – sól, pieprz, kmin, świeża i mielona kolendra, epazote

Jak przygotować casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą?

  1. Jeśli korzystamy z kukurydzy do gotowania należy ją moczyć w wodzie przez całą noc.
  2. Gotujemy kukurydzę przez ok 1,5 godziny.
  3. Kukurydzę z puszki odsączamy.
  4. Kroimy cebulę w kostkę.
  5. Kiełbasę chorizo kroimy w półksiężyce.
  6. Siekamy paprykę.
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  8. Smażymy cebulę przez około minutę.
  9. Dodajemy kiełbasę chorizo.
  10. Smażymy przez ok 7 minut.
  11. Dodajemy paprykę, kukurydzę, fasolę oraz przyprawy.
  12. Pomidory z puszki blendujemy, dodajemy do patelni.
  13. Dodajemy białą kukurydzę oraz starty ser. 
  14. Czekamy aż ser się rozpuści a woda z pomidorów odparuje.
  15. Przekładamy składniki do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie oliwą.
  16. Posypujemy resztą startego sera oraz kolendrą.
  17. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze wynoszącej ok 180 stopni.

Zapiekanka doskonale sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i jako przekąska na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Aby nie rozsypywała się na talerzu, po wyjęciu jej z piekarnika warto poczekać chwilę, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą za pomocą stygnącego sera. Dzięki temu będzie prezentować się o wiele bardziej estetycznie.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *