Bitki wołowe to jedno z tych dań kuchni polskiej, które smakuje wyśmienicie. Wysokiej jakości miękkie mięso wołowe jest pyszne, aromatyczne i soczyste. Aby jednak mogło zaprezentować pełnię swoich walorów smakowych powinno być przyrządzone w odpowiedni sposób.
Jednym z nich jest przepis z wykorzystaniem czerwonego wina. Tak przyrządzone bitki doskonale sprawdzą się jako świąteczny obiad lub danie popisowe na przyjęciu. Co ważne, wbrew pozorom, jego przygotowanie nie musi być wcale trudnym zadaniem.

Przepis na bitki wołowe na czerwonym winie
Składniki
- 600 g wołowiny
- 1 duża cebula
- 1 żabek czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 śliwki suszone
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- ogórki małosolne lub kiszone jako dodatek
- ziemniaki / kasza gryczana / ryż jako dodatek
Sposób przygotowania
- Myjemy i osuszamy mięso wołowe.
- Kroimy je na plastry o około 1 cm grubości.
- Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju lub klarowanego masła.
- Krótko smażymy mięso tak, by przyrumieniło się z każdej strony.
- Dolewamy łyżkę oleju.
- Podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka.
- Dolewamy wino.
- Dusimy przez ok 5 minut.
- Dodajemy ząbek czosnku
- Smażymy przez chwilę.
- Dodajemy usmażone wcześniej mięso.
- Zalewamy mięso wodą tak, by je zakryła.
- Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki.
- Dusimy na małym ogniu przez ok 1,5 godziny.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Woda odparowując spowoduje zgęstnienie sosu.
- Możemy go również zagęścić odrobiną wody z mąką.
Notatki
Jak widać, przygotowanie bitek wołowych nie musi być wcale trudnym zadaniem. Warto jednak pamiętać ich smak zależy od jakości mięsa, z jakiego będziemy go przyrządzać, warto więc stawiać na wołowinę maksymalnie świeżą, nie posiadającą dużych przerostów tłuszczu.
Niezwykle istotne jest również sprawdzanie miękkości mięsa podczas duszenia się bitek, ponieważ w zależności od rodzaju mięsa czas gotowania się potrawy może być krótszy i wynieść godzinę, jak i przeciągnąć się do dwóch godzin.
Niezwykle istotne jest również sprawdzanie miękkości mięsa podczas duszenia się bitek, ponieważ w zależności od rodzaju mięsa czas gotowania się potrawy może być krótszy i wynieść godzinę, jak i przeciągnąć się do dwóch godzin.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!