Przepis na gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również...


Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również smaczna. Tymczasem istnieje wiele prostych a jednocześnie bardzo smacznych dań, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Jednym z nich jest z całą pewnością gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym. To szybka propozycja na smakowite danie obiadowe zaskakujące różnorodnością smaków.

Lista składników do przygotowania gryczotta ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
  • sól
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Jak przygotować gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

  1. Kaszę płuczemy na sitku. 
  2. Cebulę i czosnek kroimy, smażymy na patelni. 
  3. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki.
  4. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. 
  5. Wlewamy bulion, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i ocet jabłkowy.
  6. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. 
  7. Wlewamy drugą szklankę bulionu.
  8. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką.
  9. Solimy, dodajemy orzechy. 
  10. Dolewamy mleko kokosowe.
  11. Delikatnie mieszamy.
  12. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga doświadczenia w kuchni. Co więcej, wszystkie produkty, których potrzebujemy znajdziemy w każdym sklepie.
Jeśli więc cenimy sobie różnorodność smaków, łagodność mleka kokosowego a przy tym chcemy jeść zdrowo i różnorodnie – danie to z pewnością spełni nasze oczekiwania i zachwyci ciekawą, niecodzienną kompozycją smaków..
Gryczotto doskonale komponuje się z czerwonym winem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać je również jako potrawę na wieczorne spotkanie czy imprezę dla znajomych.

Kategorie
Przepisy na dania wegetariańskie
No Comment

Leave a Reply

*

*

Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły