Przepis na gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również...

Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również smaczna. Tymczasem istnieje wiele prostych a jednocześnie bardzo smacznych dań, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Jednym z nich jest z całą pewnością gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym. To szybka propozycja na smakowite danie obiadowe zaskakujące różnorodnością smaków.

Lista składników do przygotowania gryczotta ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
  • 300 g pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 400 g świeżych liści szpinaku
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
  • sól
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego

Jak przygotować gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

  1. Kaszę płuczemy na sitku. 
  2. Cebulę i czosnek kroimy, smażymy na patelni. 
  3. Dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki.
  4. Wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy. 
  5. Wlewamy bulion, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i ocet jabłkowy.
  6. Gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn. 
  7. Wlewamy drugą szklankę bulionu.
  8. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką.
  9. Solimy, dodajemy orzechy. 
  10. Dolewamy mleko kokosowe.
  11. Delikatnie mieszamy.
  12. Gotujemy przez ok 3-4 minuty.

Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i nie wymaga doświadczenia w kuchni. Co więcej, wszystkie produkty, których potrzebujemy znajdziemy w każdym sklepie.
Jeśli więc cenimy sobie różnorodność smaków, łagodność mleka kokosowego a przy tym chcemy jeść zdrowo i różnorodnie – danie to z pewnością spełni nasze oczekiwania i zachwyci ciekawą, niecodzienną kompozycją smaków..
Gryczotto doskonale komponuje się z czerwonym winem, dlatego też z powodzeniem możemy wykorzystać je również jako potrawę na wieczorne spotkanie czy imprezę dla znajomych.

Kategorie
Przepisy na dania wegetariańskie
Oprogramowanie dla gastronomii
oprogramowanie dla gastronomii
Zamawiaj jedzenie online
zamawiaj jedzenie online

Podobne artykuły