Naleśniki z serkiem wiejskim
Naleśniki z serkiem wiejskim, czyli po prostu naleśniki z serem to szybkie i sycące danie, które jest proste w przygotowaniu. Serek wiejski może być przyrządzony na słodko np. z owocami lub konfiturą oraz na słono. Poniższy przepis będzie słodką odsłoną. Jest to idealna propozycja zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.
Naleśniki z serkiem wiejskim można przyozdobić sezonowymi owocami, które stanowią świetny duet ze słodkim twarogiem lub bitą śmietaną. Mogą stanowić zarówno danie obiadowe na upalne dni jak i pyszny deser.

Naleśniki z serkiem wiejskim
Składniki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
Twaróg
- 400 g serka wiejskiego
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4-5 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
- W niewielkim naczyniu roztapiamy masło oraz odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników do naleśników łączymy razem za pomocą rózgi lub miksera.
- Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, dość rzadkiej. W zależności od potrzeby można dodać niewielką ilość mąki lub mleka/wody. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem, najlepiej przeznaczonej do naleśników. Ważne, aby każdy naleśnik był cienko usmażony.
- Serek wiejski rozgniatamy w misce lub kroimy go na niewielkie części. Dodajemy kolejno żółtka, śmietanę oraz cukier puder. Ugniatamy wszystkie składniki, by powstała kremowa konsystencja.
- Po ostygnięciu naleśników smarujemy każdy przygotowanym wcześniej serkiem wiejskim na połowie niezbyt grubą warstwą. Sposób składania jest dowolny, w rulon albo w trójkąt
- Następnie rozgrzewamy patelnie i dodając niewielką ilość tłuszczu układamy posmarowane wcześniej naleśniki. Smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem do zarumienienia się naleśników. Naleśniki z serkiem wiejskim podajemy na ciepło.