Trudno wyobrazić sobie bardziej uniwersalne danie niż pyszne, kolorowe sałatki. Doskonale smakują jako posiłek do pracy lub szkoły, towarzyszą nam również podczas przyjęć i spotkań towarzyskich.
Z czasem jednak najpopularniejsze sałatki zaczynają się nam nudzić. Dlatego też przedstawiamy przepis na sałatkę w stylu orientalnym. W jej skład wchodzi nie tylko kurczak, ale również delikatny w smaku, bardzo estetycznie prezentujący się makaron ryżowy.
Jednakże o jej atrakcyjności przesądza wasabi czyli zielony, japoński chrzan będący często stosowanym w tamtejszej kuchni dodatkiem.
Sałatka jest lekko strawna, sycąca i przede wszystkim bardzo zdrowa. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych połączeń smakowych tworząc bardzo ciekawą a przy tym estetycznie wyglądającą przekąskę.
Lista składników do przygotowania sałatki z kurczakiem z wasabi
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 200 g makaronu ryżowego
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka rukoli
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
- sos sałatkowy o smaku wasabi lub wasabi
Jak przygotować sałatkę z kurczakiem z wasabi?
- Mięso płuczemy zimną wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
- Kurczaka kroimy w kostkę oraz przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem.
- Obieramy marchewkę i kroimy w słupki.
- Ogórka myjemy, kroimy na pół, wybieramy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
- Smażymy kurczaka na złoty kolor.
- Gotujemy makaron ryżowy przez ok 4 minuty i odcedzamy.
- Prażymy migdały na patelni.
- Łączymy wszystkie składniki i przyprawiamy sosem lub małą ilością wasabi.
Jak widać, przygotowanie sałatki z kurczakiem z wasabi nie jest trudne ani czasochłonne. Sałatka doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska. Przypadnie do gustu wszystkim osobom, które cenią sobie orientalne smaki oraz intnensywne akcenty.
Jeśli korzystamy z wasabi pamiętajmy o tym, że jego smak jest bardzo ostry – należy więc dodać naprawdę niedużo aby nie przyćmił smaku pozostałych składników.
Sałatka ta może być podawana niezależnie od pory roku – zawsze smakuje doskonale.