Som Tam to jedna z bardzo popularnych sałatek kuchni tajskiej. Pyszna, intensywna a jednocześnie lekka stanowi doskonały posiłek dla wszystkich osób, które kochają warzywa. W Tajlandii przygotowuje się ją w oparciu o zieloną papaję, jednakże w naszym kraju możemy mieć problem ze zdobyciem tego składnika. Dlatego też, zamiast papai możemy wykorzystać swojską kalarepę.
 Smak sałatki Som Tam możemy określić jako świeży, lekki, z wyczuwalnymi morskimi aromatami. Z powodzeniem przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne dania i nie boją się niecodziennych smaków.

Przepis na SOM TAM - tajską sałatkę
Składniki
- 400 g marchewki startej w długie słupki
 - 400 g kalarepy startej w długie słupki
 - 1 opakowanie zielonej fasolki
 - kilka sztuk pomidorów
 - 4 sztuki papryczek chilli
 - 2 ząbki czosnku
 - orzeszki ziemne prażone
 - 8 łyżeczek cukru kokosowego
 - 6 łyżeczek sosu rybnego
 - 6 łyżeczek sosu z limonki
 
Instrukcje
- W moździerzu ucieramy obrany czosnek z papryczkami chili.
 - Dodajemy część orzeszków ziemnych oraz suszone krewetki.
 - Tłuczemy składniki w moździerzu.
 - Dodajemy sok z limonki, sos rybny i cukier.
 - Ścieramy marchewkę i kalarepę na tarce o grubych oczkach.
 - Do miski ze startymi warzywami dodajemy fasolkę oraz kawałki pomidora.
 - Sałatkę polewamy obficie stworzonym wcześniej sosem.
 - Całość dekorujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
 
Uwagi
Doskonale podkreśla zarówno smak kurczaka (szczególnie przyprawionego w sposób orientalny), jak i ryb.
Sałatka jest niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem może być spożywana przez osoby na diecie.