Som Tam to jedna z bardzo popularnych sałatek kuchni tajskiej. Pyszna, intensywna a jednocześnie lekka stanowi doskonały posiłek dla wszystkich osób, które kochają warzywa. W Tajlandii przygotowuje się ją w oparciu o zieloną papaję, jednakże w naszym kraju możemy mieć problem ze zdobyciem tego składnika. Dlatego też, zamiast papai możemy wykorzystać swojską kalarepę.
Smak sałatki Som Tam możemy określić jako świeży, lekki, z wyczuwalnymi morskimi aromatami. Z powodzeniem przypadnie do gustu osobom, które lubią pikantne dania i nie boją się niecodziennych smaków.
Lista składników do przygotowania Som Tam
- 400 g marchewki – startej w długie słupki
- 400 g kalarepy startej w długie słupki
- Zielona fasolka (doskonale sprawdza się zarówno świeża, jak i mrożona)
- Pomidory – kilka sztuk
- Papryczki chili – 4 sztuki (ilość papryczek możemy zmniejszyć, jeśli nie przepadam za pikantnym jedzeniem)
- 2 ząbki czosnku
- Orzeszki ziemne prażone
- Cukier kokosowy – 8 łyżeczek
- Sos rybny – 6 łyżeczek
- Sok z limonki – 6 łyżeczek
Jak przygotować tajską sałatkę Som Tam?
- W moździerzu ucieramy obrany czosnek z papryczkami chili.
- Dodajemy część orzeszków ziemnych oraz suszone krewetki.
- Tłuczemy składniki w moździerzu.
- Dodajemy sok z limonki, sos rybny i cukier.
- Ścieramy marchewkę i kalarepę na tarce o grubych oczkach.
- Do miski ze startymi warzywami dodajemy fasolkę oraz kawałki pomidora.
- Sałatkę polewamy obficie stworzonym wcześniej sosem.
- Całość dekorujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
Jak widać przygotowanie sałatki Som Tam nie jest trudne oraz czasochłonne. Warto więc poznać ten egzotyczny, świeży a przy tym lekki smak. Sałatka z powodzeniem może być spożywana zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięsnego dania głównego. Świetnie sprawdza się jako posiłek na lato, ze względu na świeże, limonkowe nuty.
Doskonale podkreśla zarówno smak kurczaka (szczególnie przyprawionego w sposób orientalny), jak i ryb.
Sałatka jest niskokaloryczna, dzięki czemu z powodzeniem może być spożywana przez osoby na diecie.
Add Comment