Poszukując pomysłów na sycące a jednocześnie zdrowe dania obiadowe warto decydować się na te potrawy, które przygotowane są na parze. Gotowanie w ten sposób pozwala zmniejszyć kaloryczność dania oraz uniknąć zbędnego, głębokiego tłuszczu. Co więcej, gotując na parze zatrzymujemy w produktach pełnię ich smaku, dzięki czemu dania są o wiele bardziej smakowite.
 Warto więc wiedzieć, że gotowane na parze dania nie muszą być wcale nudne i nijakie. Z powodzeniem sprawdzą się więc jako posiłki dla całej rodziny.
 Doskonałym przykładem są sakiewki z mięsem gotowane na parze. Wszystko czego potrzebujemy to warzywa oraz dobrej jakości mięso mielone – sprawdzi się zarówno mięso wieprzowe, wołowe jak i drobiowe.

Przepis na sakiewki z mięsem gotowane na parze
Składniki
- 3 szklanki mąki
 - 2 jajka
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1/4 żółtej cukinii
 - 1/4 czerwonej i zielonej papryki
 - 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 300 g mieszanego mielonego mięsa
 - 1 łyżka startego parmezanu
 - sól i pieprz
 - masło do polania sakiewek
 
Instrukcje
- Cukinię, paprykę, oraz cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
 - Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami.
 - Dodaj potarty ser, sól oraz pieprz.
 - Mąkę, sól, 1/2 szklanki letniej wody oraz jajka zagnieć w jednolite ciasto.
 - Rozwałkuj je na blacie.
 - Wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm.
 - Nałóż porcję farszu na każdy krążek.
 - Unieś brzegi krążków i sklej je ze sobą.
 - Przygotuj garnek do gotowania na parze.
 - Ułóż sakiewki po zagotowaniu się wody.
 - Gotuj je pod przykryciem przez ok 20 minut.
 - Okraś kieszonki masłem.