Poszukując pomysłów na sycące a jednocześnie zdrowe dania obiadowe warto decydować się na te potrawy, które przygotowane są na parze. Gotowanie w ten sposób pozwala zmniejszyć kaloryczność dania oraz uniknąć zbędnego, głębokiego tłuszczu. Co więcej, gotując na parze zatrzymujemy w produktach pełnię ich smaku, dzięki czemu dania są o wiele bardziej smakowite.
Warto więc wiedzieć, że gotowane na parze dania nie muszą być wcale nudne i nijakie. Z powodzeniem sprawdzą się więc jako posiłki dla całej rodziny.
Doskonałym przykładem są sakiewki z mięsem gotowane na parze. Wszystko czego potrzebujemy to warzywa oraz dobrej jakości mięso mielone – sprawdzi się zarówno mięso wieprzowe, wołowe jak i drobiowe.

Lista składników do przygotowania sakiewek z mięsem gotowanych na parze

  1. 3 szklanki mąki
  2. 2 jajka
  3. 1/4 łyżeczki soli
  4. 1/4 żółtej cukinii
  5. po 1/4 zielonej i czerwonej papryki
  6. mała cebula
  7. ząbek czosnku
  8. 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  9. łyżka startego parmezanu (lub innego ostrego sera)
  10. sól
  11. pieprz
  12. masło do polania sakiewek

Jak przygotować sakiewki z mięsem gotowane na parze?

  1. Cukinię, paprykę, oraz cebulę oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  2. Mięso mielone wymieszaj z rozdrobnionymi jarzynami.
  3. Dodaj potarty ser, sól oraz pieprz.
  4. Mąkę, sól, 1/2 szklanki letniej wody oraz jajka zagnieć w jednolite ciasto.
  5. Rozwałkuj je na blacie.
  6. Wykrój 24 krążki o średnicy 8 cm.
  7. Nałóż porcję farszu na każdy krążek.
  8. Unieś brzegi krążków i sklej je ze sobą.
  9. Przygotuj garnek do gotowania na parze.
    Ułóż sakiewki po zagotowaniu się wody.
  10. Gotuj je pod przykryciem przez ok 20 minut.
    Okraś kieszonki masłem. 

Jak widać przygotowanie sakiewek z mięsem i warzywami nie jest trudne ani specjalnie czasochłonne. W zamian otrzymujemy pyszne i zdrowe danie obiadowe. Opcjonalnie możemy zdecydować się na okraszenie kieszonek podsmażoną cebulką lub też skwarkami – wszystko zależy wyłącznie od naszych upodobań.

Warto wspomnieć również o tym, że kieszonki z powodzeniem mogą być podawane nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako ciepła przekąska na kolację lub danie na imprezę. 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *