Przepis na domowego Grandera jak z KFC

Grander to burger, w którym zamiast mięsa wołowego jest przepyszny chrupiący kurczak w charakterystycznej panierce. Ta ogromna kanapka z czerwoną cebulą, serem cheddar i bekonem zaspokoi apetyt każdego. Grander...


Grander to burger, w którym zamiast mięsa wołowego jest przepyszny chrupiący kurczak w charakterystycznej panierce. Ta ogromna kanapka z czerwoną cebulą, serem cheddar i bekonem zaspokoi apetyt każdego. Grander wyróżnia się przede wszystkim dwoma sosami jak ostry sos barbecue oraz łagodny sos na bazie majonezu. Grander zrobiony samodzielnie w domu nie różni się w smaku od wersji serwowanej w restauracji. Sprawdź jak zrobić idealnego domowego Grandera we własnej kuchni i przetestuj jego pyszny smak. 

Lista składników do przygotowania domowego Grandera jak z KFC

stripsy:

  1. 4 piersi z kurczaka (oryginalnie filety z udka kurczaka)
  2. szczypta czosnku w proszku
  3. słodka papryka w proszku
  4. szczypta chilli w proszku 
  5. pieprz, sól do smaku 

panierka: 

  1. 1 jajko 
  2. ½ szklanki mąki 
  3. trochę mleka
  4. szczypta chilli
  5. pieprz, sól do smaku 

pozostałe składniki: 

  1. sałata (lodowa lub inny rodzaj)
  2. pomidor
  3. bułka do hamburgerów (można upiec samodzielnie)
  4. kilka plastrów sera cheddar
  5. 2 łyżki majonezu
  6. 2 łyżki gęstej śmietany 
  7. sos BBQ

Jak przygotować domowego Grandera jak z KFC? 

  1. pierś z kurczaka pokroić na mniejsze plastry
  2. doprawić przyprawami (czosnek, papryka, chilli, pieprz, sól) 
  3. dokładnie wymieszać mięso w przyprawach
  4. odłożyć do lodówki na kilka godzin
  5. wsypać mąkę do miski 
  6. dodać do mąki odrobinę mleka
  7. wbić jajko
  8. doprawić szczyptą chilli, soli i pieprzu
  9. wymieszać dokładnie wszystkie składniki
  10. mięso wyjąć z lodówki
  11. wlać do mięsa przygotowane ciasto
  12. do osobnego naczynia z pokrywą wsypać ½ szklanki mąki (np. do garnka)
  13. włożyć do naczynia kawałki kurczaka (1-3 szt.)
  14. przykryć naczynie pokrywką
  15. potrząsać aż do pokrycia kawałków mięsa mąką
  16. smażyć stripsy na głębokim tłuszczu z obu stron aż do uzyskania złotego koloru 
  17. włożyć na chwilę bułki do nagrzanego piekarnika żeby były chrupiące
  18. połączyć śmietanę (12 lub 18%) z majonezem 
  19. przekroić bułki
  20. spód bułki posmarować sosem barbecue
  21. położyć usmażonego stripsa
  22. położyć plaster sera cheddar
  23. na to dołożyć 2 plastry pomidora
  24. położyć listek sałaty
  25. posmarować górną część bułki sosem majonezowym
  26. złożyć burgera

Ewentualnie do burgera można dodać także czerwoną cebulę, smażony bekon tak jak w oryginalnej wersji, a także zamiast gotowych bułek pokusić się o zrobienie ich samodzielnie od podstaw. 

Kategorie
Przepisy na dania z mięsem
Brak komentarzy

Skomentuj

*

*