Przepis na wyśmienitego domowego Chikkera jest bardzo prosty. Chikker składa się z niewielu łatwo dostępnych składników. Sekretem Chikkera jest sos musztardowy, ale można także spróbować domowego Chikkera z sosem majonezowym lub pomidorowym.

Przepis na domowego Chikkera jak z McDonald’s
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka
- 120 ml mleka
- 1 podłużna bułka pszenna
- 1 łyżka majonezu i musztardy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki soli i przyprawy do kurczaka
- sałata
- szczypta pieprzu
- olej
Sposób przygotowania
- do miski wlać mleko
- do mleka dodać pół łyżeczki soli
- dodać do mleka też tyle samo przyprawy do kurczaka (½ łyżeczki)
- do mleka dodać także trochę pieprzu
- wymieszać wszystkie składniki marynaty do kurczaka
- namoczyć piersi z kurczaka w marynacie
- na talerz lub tacę wsypać łyżkę mąki i 2 łyżki bułki tartej
- wymieszać składniki panierki
- do garnka wlać sporą ilość oleju
- rozgrzać olej do 180 stopni
- wyjąć pierś z kurczaka z marynaty
- panierować piersi z kurczaka
- włożyć kurczaka w panierce do rozgrzanego oleju
- smażyć kurczaka na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia panierki
- odsączyć kurczaka z tłuszczu
- bułkę włożyć do piekarnika, aż do momentu, kiedy się zagrzeje (może być też toster)
- do łyżki musztardy dodać łyżkę majonezu
- wymieszać dwa składniki sosu
- ciepłą bułkę przekroić na pół
- posmarować bułkę sosem
- położyć liście sałaty
- położyć kawałki kurczaka
- na końcu docisnąć drugą częścią bułki
Notatki
Tak przygotowany Chikker jest smaczną przekąską. Czas przygotowania Chikkera nie jest długi. Wystarczy jedynie poświęcić lekko ponad pół godziny czasu. Warto spróbować zrobić domowego Chikkera na szybki obiad, na lunch do pracy lub jako przekąskę dla dzieci.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!