Grander to burger, w którym zamiast mięsa wołowego jest przepyszny chrupiący kurczak w charakterystycznej panierce. Ta ogromna kanapka z czerwoną cebulą, serem cheddar i bekonem zaspokoi apetyt każdego. Grander wyróżnia się przede wszystkim dwoma sosami jak ostry sos barbecue oraz łagodny sos na bazie majonezu. Grander zrobiony samodzielnie w domu nie różni się w smaku od wersji serwowanej w restauracji. Sprawdź jak zrobić idealnego domowego Grandera we własnej kuchni i przetestuj jego pyszny smak.

Przepis na domowego Grandera jak z KFC
Składniki
Stripsy
- 4 piersi z kurczaka
- szczypta czosnku w proszku
- słodka papryka w proszku
- szczypta chilli w proszku
- sól i pieprz
Panierka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- trochę mleka
- szczypta chilli
- sól i pieprz
Pozostałe składniki
- sałata lodowa
- bułka do hamburgerów
- pomidor
- kilka plastrów sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sos BBQ
Sposób przygotowania
- pierś z kurczaka pokroić na mniejsze plastry
- doprawić przyprawami (czosnek, papryka, chilli, pieprz, sól)
- dokładnie wymieszać mięso w przyprawach
- odłożyć do lodówki na kilka godzin
- wsypać mąkę do miski
- dodać do mąki odrobinę mleka
- wbić jajko
- doprawić szczyptą chilli, soli i pieprzu
- wymieszać dokładnie wszystkie składniki
- mięso wyjąć z lodówki
- wlać do mięsa przygotowane ciasto
- do osobnego naczynia z pokrywą wsypać ½ szklanki mąki (np. do garnka)
- włożyć do naczynia kawałki kurczaka (1-3 szt.)
- przykryć naczynie pokrywką
- potrząsać aż do pokrycia kawałków mięsa mąką
- smażyć stripsy na głębokim tłuszczu z obu stron aż do uzyskania złotego koloru
- włożyć na chwilę bułki do nagrzanego piekarnika żeby były chrupiące
- połączyć śmietanę (12 lub 18%) z majonezem
- przekroić bułki
- spód bułki posmarować sosem barbecue
- położyć usmażonego stripsa
- położyć plaster sera cheddar
- na to dołożyć 2 plastry pomidora
- położyć listek sałaty
- posmarować górną część bułki sosem majonezowym
- złożyć burgera
Notatki
Ewentualnie do burgera można dodać także czerwoną cebulę, smażony bekon tak jak w oryginalnej wersji, a także zamiast gotowych bułek pokusić się o zrobienie ich samodzielnie od podstaw.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!