Strona główna Przepisy

Przepisy

  • Poszukując przepisów na zdrowe i smakowite dania nie sposób nie wspomnieć o tych, które opierają się na ryżu. Potrawy z ryżem są sycące, zapewniają energię do działania a jednocześnie nie są tuczące. Jednym z dań, które warto wykonać we własnej kuchni jest pilaw, czyli tradycyjna potrawa wschodnia, która opiera się na ryżu, warzywach oraz dodatku innych składników (w tym mięsa). Warto jednak mieć świadomość, że pilaw może być również wykonany w wersji wegetariańskiej z zastosowaniem przypraw, które początkowo moga wydawać się niezbyt pasujące do tego typu dań. Przykładem może być pilaw z bakłażanem, z dodatkiem cynamonu, na który przepis znajduje…

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej i chętnie sięgasz po dania z mięsem drobiowym ta potrawa z pewnością pozytywnie cię zaskoczy. To danie pełne egzotyki, które nie jest trudne w przygotowaniu a jednocześnie zachwyca różnorodnością smaków i aromatów. Obecnie większość składników niezbędnych do jego wykonania z powodzeniem znajdziemy w osiedlowych sklepach i marketach. Lista składników do przygotowania kurczaka w sosie Hoisin 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy…

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Każdy z nas wie, że spożywanie kasz ma dobry wpływ na zdrowie. Jednak wiele osób nie wie w jaki sposób przygotować kaszę, by była nie tylko sycąca, ale również smaczna. Tymczasem istnieje wiele prostych a jednocześnie bardzo smacznych dań, które są w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających osób. Jednym z nich jest z całą pewnością gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym. To szybka propozycja na smakowite danie obiadowe zaskakujące różnorodnością smaków.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Trudno wyobrazić sobie lepszy szybki obiad niż danie z makaronem. Jest sycące, daje energię a jednocześnie daje sporo możliwości kompozycji różnego rodzaju składników. Dziś chcieliśmy podzielić się prostym przepisem na danie z makaronem i pikantnymi krewetkami. To idealna propozycja dla wszystkich osób, które lubią owoce morza, smak kuchni włoskiej oraz wyraziste akcenty smakowe.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Bitki wołowe to jedno z tych dań kuchni polskiej, które smakuje wyśmienicie. Wysokiej jakości miękkie mięso wołowe jest pyszne, aromatyczne i soczyste. Aby jednak mogło zaprezentować pełnię swoich walorów smakowych powinno być przyrządzone w odpowiedni sposób. Jednym z nich jest przepis z wykorzystaniem czerwonego wina. Tak przyrządzone bitki doskonale sprawdzą się jako świąteczny obiad lub danie popisowe na przyjęciu. Co ważne, wbrew pozorom, jego przygotowanie nie musi być wcale trudnym zadaniem.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Zapiekanki to ulubione dania wielu osób. Nie ma w tym nic dziwnego. Są sycące, łatwe w przygotowaniu i doskonale sprawdzają się jako szybkie danie obiadowe w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Jednym z ciekawych wariantów zapiekanek jest meksykańskie casserole z kiełbasą chorizo i białą kukurydzą. To zapiekanka, która składa się zaledwie z kilku składników, dzięki czemu jej przygotowanie nie sprawi problemów nawet osobom początkującym w kuchni.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Sopa azteca to jedna z najpopularniejszych zup meksykańskich, która zachwyca nie tylko wyrazistym smakiem, ale również mnogością dodatków, które możemy samodzielnie łączyć w ulubionych kombinacjach. Dzięki temu zupa ta nie tylko wybornie smakuje, ale również prezentuje się doskonale. Świetnie sprawdzi się więc nie tylko jako danie obiadowe, ale również jako propozycja na imprezę. Sopa azteca to danie, które bez problemu możemy przygotować w oparciu o produkty, które dostępne są w polskich sklepach. Jej przyrządzenie nie jest trudne – poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Sopa de lima to wyjątkowa w smaku zupa, która orzeźwia, pobudza, rozgrzewa a jednocześnie syci. Z powodzeniem może więc zastąpić znany nam wszystkim rosół jako “danie na kaca” lub dla osoby osłabionej np. przeziębieniem. Posiada bardzo bogaty smak a jednocześnie nie jest trudna w przygotowaniu. Zupa idealnie sprawdzi się zarówno jako posiłek na ciepłe, letnie dni jak i rozgrzewający dodatek podczas zimowych miesięcy. Przygotowując ją pamiętać powinniśmy o tym, że papryczka habanero, która jest nieodłącznym składnikiem tej zupy jest bardzo ostra. Dlatego też, jeśli nie przepadamy za bardzo mocnymi, pikantnymi daniami możemy zastąpić ją innym rodzajem ostrej papryczki np. jalapeno.…

    0 FacebookTwitterPinterestEmail
  • Plastry schabu zazwyczaj kojarzą się z tradycyjnymi kotletami schabowymi. Czasem jednak warto pokusić się o przygotowanie tego mięsa w inny, nieco mniej klasyczny sposób i zadziwić domowników nowymi smakami. Oto przepis na schab marynowany w sosie sojowym. Jego przygotowanie zajmie niewiele czasu, a w dodatku nie będzie wymagało specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

    0 FacebookTwitterPinterestEmail

Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawnie funkcjonować. Zakładamy, że nie masz nic przeciwko, ale zrezygnować odpowiednio zmieniając ustawienia przeglądarki. Akceptuje