Makaron z szparagami z dodatkiem krewetek tygrysich to idealne danie dla wielbicieli makaronu i szparagów. Zadowoleni będą również smakosze owoców morza. Niekwestionowaną jego zaletą jest niskokaloryczność i lekkostrawność. Równocześnie jest pożywne i energetyczne.
Makaron z szparagami z dodatkiem krewetek tygrysich przyrządzi każdy bez przeszkód, bo jest to danie dość proste i nieskomplikowane w przygotowaniu, a równocześnie względnie niecodzienne i niestandardowe. Kwiaty nasturcji dodają potrawie elegancji i wzbogacają jej smak. Ponadto makaron z szparagami ma dużą wartość odżywczą i zaspokoi głód na wiele godzin. Będą nim zachwyceni zarówno domownicy, jak i zaproszeni goście. Koszt potrawy nie jest zbyt wysoki i nie zrujnuje kieszeni.

Makaron z szparagami
Składniki
- 500 g krewetek tygrysich
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 500 g makaronu penne
- masło klarowane
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sok z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania
- Makaron penne gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut, zgodnie z zaleceniem producenta. Następnie odcedzić i odstawić. Nie hartować zimną wodą.
- Szparagi zielone należy umyć i osuszyć, następnie przekroić na pół. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut.
- Na patelni roztopić masło klarowane, dodać szparagi zielone i smażyć 2 minuty. Następnie dodać krewetki tygrysie, czosnek, zioła prowansalskie, sok z limonki i białe wino. Smażyć krótko przez 3-5 minut.
- Przygotować dekorację z kwiatów nasturcji: opłukać pojedyncze kwiaty i liście w zimnej wodzie, odłożyć je na papierowy ręcznik dla odsączenia nadmiaru wody.
- Makaron penne należy rozłożyć równomiernie na cały talerz, a następnie położyć szparagi zielone i krewetki tygrysie. Na koniec polać sosem powstałym podczas smażenia. Całość udekorować kwiatami nasturcji oraz posypać wszystko ziarnami słonecznika i pietruszką.