Risotto z kurczakiem to bardzo popularne danie. Wiele restauracji ma swojej ofercie właśnie to danie. My sami w swojej kuchni możemy również przygotować taką potrawę. Poniżej pokażę prosty i szybki przepis na risotto z kurczakiem.
Danie idealnie nadaje się na przystawkę i na obiad. Przepis na risotto z kurczakiem wykona każdy, gwarantuje, że ta potrawa każdemu zasmakuje.

Przepis na risotto z kurczakiem
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 1/3 szklanki ryżu
- 1/4 szklanki białego wina
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 g cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- masło
- oliwa extra
- 50 g gorgonzoli
- garść pokrojonej rukoli
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej
Sposób przygotowania
- Do garnka dodać 1 łyżkę oliwy, pokrojoną cebulę w kostkę i starty czosnek. Czekać aż oba te składniki się zeszklą. W wolne miejsce w tym garnku dodać 1 łyżkę masła i kurczaka, który jest pokrojony w kostkę.
- Doprawić mięso solą oraz pieprzem i obsmażać przez 3 minuty, pamiętając, aby co chwilę go mieszać.
- Dodać ryż, dokładnie go obsmażyć. Następnie należy wlać wino i zacząć go gotować przez kilkanaście sekund, do momentu aż nie odparuje.
- Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę: cukinię i paprykę, zacząć wszystko smażyć około minutę ( w międzyczasie należy dodawać wszystkie przyprawy).
- Teraz należy wlać około pół szklanki gorącego bulionu. Gotować bez przykrywki przez 15 minut, pamiętając przy tym, aby mieszać od czasu do czasu.
- Później należy dodać następną porcję bulionu, gdy ta pierwsza zostanie wchłonięta przez ryż. Trzeba pamiętać, że ryż na końcu musi być al dente.
- Należy zdjąć z ognia garnek i dodać do niego rukolę, która jest pokrojona na kawałki oraz 2/3 tartego parmezanu, 2 łyżki masła i pokrojoną na kawałki gorgonzolę. Wszystko wymieszać. Podawać na głęboki talerzu. Na koniec danie warto posypać resztką sera.
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!