Przepis na pyszne naleśniki z kurczakiem i brokułami. Świetnie nadają się na niedzielny obiad oraz na różne imprezy okolicznościowe. Z pewnością goście będą zadowoleni z tego dania. Wykonanie jest bardzo szybkie i proste, danie idealnie sprawdzi się do przygotowania na szybko. Naleśniki można tworzyć w różnych wariantach smakowych, zmieniając tylko dodatki według uznania.
Naleśniki z kurczakiem i brokułami będą świetną potrawą wytrawną. Idealne dla osób, które chcą spróbować naleśników w odmienionej wersji. To danie może okazać się nowym przysmakiem dla całej rodziny i z pewnością zagości ponownie w jadłospisie.

Naleśniki z kurczakiem i brokułami
Składniki
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej rzepakowy
Na farsz
- 400 g piersi z kurczaka
- 50 g cebuli
- 70 g sera żółtego
- 1/2 małego brokuła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Brokuł ugotować w osolonej wodzie, najlepiej al dente. Czas gotowania około 3 minuty.
- Jajko roztrzepać widelcem ze szczyptą soli. Następnie kolejno dodawać mleko, wodę gazowaną oraz mąkę i miksować mikserem na gładką konsystencje.
- Na patelni wlać odrobinę oleju rzepakowego i na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
- Kiedy mamy już naleśniki możemy przejść do farszu zaczynając od pokrojenia wszystkich składników na kawałki.
- Pierś kroimy na kawałki i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie wrzucamy na patelnie skropioną wcześniej olejem rzepakowym i smażymy.
- Cebulę również smażymy na patelni.
- Ser można utrzeć na tarce o grubych oczkach albo pokroić w małą kostkę.
- Łączymy wszystkie składniki w misce i przyprawiamy papryką słodką i przyprawą do gyrosa.
- Nadziewamy usmażone wcześniej naleśniki farszem i zawijamy w krokiety. Następnie przysmażamy na rumiany kolor na rozgrzanej patelni.
- Można podawać z sosem czosnkowym, który doda potrawie odpowiedniego akcentu.