Ryż z jabłkami to deser z dzieciństwa jaki pamięta niemal każdy. Jak również idealna propozycja na śniadanie, kolacje czy deser po obiedzie. Jest sycący, zdrowy, a dzieci jedzą go ze smakiem. Ryż gotowany na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego ma wyjątkowy smak, natomiast jabłka z cynamonem smakują świętami. Z powodzeniem mleko krowie możemy zastąpić roślinnym i stworzyć deser odpowiedni dla vegan.
Ryż z jabłkami przepis przygotowuje się stosunkowo szybko. Do jego przygotowania nie potrzebujemy specjalnych umiejętności, ani drogich składników. Świetnie smakuje podany z kwaśną śmietaną i posypany cukrem. Jeśli posiadamy smażone jabłka w słoiku możemy śmiało korzystać właśnie z nich (wystarczy ok. 0,5 kg). Wówczas czas pracy będzie znacznie krótszy, a efekt równie pyszny.

Ryż z jabłkami przepis
Składniki
- 2 woreczki ryżu po 100g
- 1/2 l mleka 3,2%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka masła
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania
- Ryż gotować razem z mlekiem i cukrem wanilinowym pod przykryciem, aż do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zajmie nam to ok. 15-20 min.
- Do ryżu należy zaglądać co jakiś czas, i w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mleka, gdyby ryż wciągnął go za dużo.
- Przygotowanie jabłek zaczynamy od umycia ich, następnie obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy starte jabłka.
- Po kilku minutach, kiedy jabłka zrobią się miękkie dodajemy ok. łyżeczkę cynamonu i w razie potrzeby cukier. Ilość cukru zależy od odmiany jabłek i ich naturalnej słodyczy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie masłem, wykładamy ryż rozprowadzając go równo łyżką, a na ryżu układamy jabłka.
- Pieczemy przez 20-25 min. w temperaturze 180°C pod przykryciem.
- Podajemy z łyżką posłodzonej śmietany.