Pyszny, wyrazisty i jednocześnie bardzo prosty przepis na makaron z krewetkami i szpinakiem z dodatkiem parmezanu. Wszystko razem świetnie się komponuje i idealnie pasuje na romantyczną kolację lub obiad.

Makaron z krewetkami i szpinakiem
Będziesz potrzebować
- garnek
- patelnia
Składniki
- 250 g makaronu spaghetti
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 500 g dużych krewetek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 4 szklanki szpinaku
- 1/4 szklanki parmezanu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj makaron. Gotuj (często mieszając), aż będzie al dente.
- Odcedź i odstaw makaron.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek i 25 g masła. Dodaj zmielony czosnek, czerwoną paprykę i gotuj do momentu, aż zacznie pachnieć.
- Wrzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do momentu kiedy krewetki zrobią się różowe, ale nie do końca usmażone.
- Dodaj oregano, szpinak i gotuj.
- Wrzuć wcześniej ugotowany makaron, dodaj masło, parmezan i pietruszkę. Mieszaj, aż masło się rozpuści.
- Gdy krewetki będą gotowe dodaj sok z cytryny, wymieszaj ponownie i podaj gorące.
- Smacznego!
Lubisz ten przepis?Daj znać co o nim sądzisz!