Przepis na rosół z kury występuje w Polsce w wielu wersjach. Każdy region kraju wprowadza różne modyfikacje do prostego przepisu na prostą, staropolską potrawę. Domowy rosół z kury jest nieodłączną częścią wesel i dużych imprez rodzinnych, rosołkiem leczy się też przeziębienie. Przedstawiamy najprostszy przepis na rosół z kury, który świetnie nadaje się dla osób początkujących w kuchni.
Podany przepis na rosół z kury, nie powinien sprawić problemu nawet osobom niedoświadczonym w kuchni. Aromatyczny rosół doskonale sprawdzi się jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu, może też stanowić bazę pod zupę lub barszcz. Rosół warto podać ze świeżym, domowym makaronem, wtedy jego smak będzie jeszcze bogatszy. W niektórych regionach Polski rosół podawany jest również z ziemniakami. Osoby na diecie ketogenicznej, zamiast makaronu mogą wykorzystać do zupy jajko, ścięte na rozgrzanym tłuszczu. Niezależnie od sposobu podania rosół z kury jest typowo Polską, tradycyjną zupą, która wielu osobom kojarzy się nieodwołalnie z ciepłem domowego ogniska.

Przepis na rosół z kury
Składniki
- 1 porcja rosołowa
- 2 średnie marchewki
- 1 kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz, liść laurowy, lubczyk
Sposób przygotowania
- porcję rosołową umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, wstawić na mały ogień i powoli gotować przez dwie godziny.
- zebrać szumowiny, do wody wrzucić kilka listków laurowych.
- wszystkie warzywa obrać i opłukać.
- marchewkę i korzeń pietruszki przekroić na pół, seler pokroić na kilka równych części.
- pokrojone warzywa dodać do rosołu, przykryć i gotować kolejne pół godziny.
- cebulę opalić nad ogniem lub lekko przypalić na suchej patelni, po czym dodać do gotującego się rosołu.
- z garnka wyjąć mięso oraz warzywa, rosół przyprawić solą i pieprzem do smaku, wsypać łyżeczkę lubczyku, całość zamieszać.
- natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do rosołu kilka minut przed końcem gotowania
- rosół można wzbogacić o pokrojoną w kostkę marchewkę