Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek

Najlepsze domowe pączki na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek już niebawem i pewnie każdy z nas skusi się na nie jednego pączka. Jeśli chcecie je przygotować sami to przedstawiam najlepszy przepis na domowe pączki z marmoladą z owoców leśnych. Niezwykle pyszne, delikatne, puszyste i znikają w mgnieniu oka. 

Pączki

Przepis na pączki z marmoladą z owoców leśnych:

Składniki

Ciasto ( około 8 pączków ):

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 20 g masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 ml wódki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • Cukier puder
  • Olej
  • Sól

Konfitura z owoców leśnych:

  • 300 g świeżych lub mrożonych owoców leśnych
  • 100 g cukru

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. W niewielkim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie, dodajemy łyżkę cukru oraz drożdże. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy na 10 minut.
  3. W misce ucieramy jajko i żółtka z 2 łyżkami cukru na jednolitą masę. Do masy dodajemy szczyptę soli, wódkę, rozczyn z drożdżami i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. W trakcie wyrabiania dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy nieduże pączki i układamy na papierze oprószonym mąką. Delikatnie ugniatamy pączki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy ponownie na około 30 minut do wyrośnięcia
  4. W garnku na niewielkim ogniu rozgrzewamy olej do temperatury 170 stopni i smażymy z dwóch stron pod przykryciem pączki na złoty kolor. Za każdym razem w garnku smażymy nie więcej niż 2-3 pączki. Usmażone układamy na ręczniku papierowym i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Wrzucamy do garnka owoce leśne, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 60 minut, aż zaczną puszczać sok. Następnie gotujemy na niewielkim ogniu owoce leśne przez około 30 minut i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy do lodówki na 60 minut. Jeżeli po tym czasie marmolada jest zbyt rzadka to ponownie gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego i końcówki do nadziewania napełniamy pączki przygotowaną marmoladą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
  7. Smacznego!

Pączki

Sprawdź również ten przepis – fit brownie.

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*